Datuk & Datin

Tuesday, January 01, 2013

Azam 2013

Assalamualaikum..

Selamat tahun baru gengs :D 
Dekat fb semua orang duk wish untuk tahun 2013. Masing-masing mengharapkan sesuatu yang baik untuk tahun ni. Lebih pencapaian , lebih kebahagian. So do i. But before tu penghujung 2012 pun dah memberi aku sedikit kebahagian dan peluang dimana just tambah usaha je lagi , aku dah boleh enjoy hasilnya. So.. 

What happen 2013
  • Umur dah meningkat lagi 1 angka. 26 sudahh. T__T
  • Just got a job. After 4 days bertungkus lumus menghadapi assessment day by day which is if fail i cant get the job. Esok first day aku akan masuk office dekat PJ and ada another 1 assessment which is system assessment.
  • AND today genap 2 bulan BERCINTA dengan herbalife! Hasilnya : 

  
Haa nampak tak? Total lost now 7 KG!!!!!!! Diulangi TUJUH! Memang excited la kan sebab sebelum ni susah sangat nak turun berat. Tak pernah below 80 kot. Berat before herbalife 81.9 kg. Paling berat 85 kg. Total fat dari 41 % dah jadi 38 % and viseral fat dari 8 dah jadi 7. Viseral fat ni lemak di sekeliling organ dimana sangat bahaya k kalau more than 13. Seeloknya 1-4 je..

AZAM 2013
  • So azam tahun baru ni nak lose lagi 10 kg untuk dapatkan berat ideal 60 - 65 kg. Yakin BOLEH!!
  • Nak buat herbalife sungguh-sungguh sikit. Dah kerja kan so circle influence dah makin meluas. 
  • Nak beli keta AND nak Kawen!! Target memang hujung tahun ni. Dengan herbalife mesti boleh. Yakin BOLEH!! 
  • Sebelum kawen tak nak jadi fat bride. Bukan tak cantik kalau gemuk. Aku pun gemuk juga dulu-dulu tapi ada je orang nak. hahaha.. Ni keinginan individu. Aku rasa kalau gemuk tak cantik pakai baju pengantin. So mesti slim before end of this year.
  • Nak bagi kesenangan dekat keluarga. Tahun ni adalah tahun bekerja keras dengan Herbalife so that aku boleh enjoy dengan hasilnya next coming years!! Yakin BOLEH!!
So ni lah sedikit sebanyak rumusan and azam aku untuk 2013 ni. Ingat! 
YAKIN BOLEH!!! :D



Saturday, December 29, 2012

ALLAH bayar CASH?




  Assalamualaikum..  

Hi guys! :) Amacam ada sihat ke semua? hihi macam ramai reader je. :D
ALLAH BAYAR CASH?  
Orait! Selalukan kita dengar orang cakap Allah bayar cash, bayar cash especially when sumthing happen. Tapi ketruenan nya kita actually tak tahu la kan just assume yang bila sumthing happen after he/she doing sumthing good or bad before. 

But last day it happened to me. Alkisah nya semalam punya semalam *kelmarin la tu, time nak balik rumah, keluar office dah pukul 6.30 (second day kerja). Tunggu punya tunggu dekat pukul 8 baru bas datang. Dah berapa jam lak aku berdiri sambil menunggu tu. Pinggang dah rasa sakit sangat dah. Bila bas sampai pulak sangat sesak sampai kena bayar kat depan naik kat belakang. Tahu la kan bas nak pergi Taman Sri Muda ramai warga emas eh warga asing. Nak nampak melayu memang susah sangat lah. Tempat nak berpegang pun tak ada. Betul-betul rasa seksa that time. Nak menangis dah. Beg dahla kiri kanan. Tak lama lepas tu ada jugak insan yang prihatin bagi aku pegang yang gantung2 dalam bas tu ape ke nama nya ntah. Tapi still kena berdiri jugak dari KL sampai la Shah Alam. Kira-kira 3jam la. 9.30 baru sampai rumah. Sakit gila pinggang rasa nak patah. 

So lepas dah tersiksa tu ofcoz la rasa serik. Fikir camne la nak buat supaya dapat balik dengan selesa. kalau naik train kena turun klang then amik bas lagi. Dah 6.30 tu cepat-cepat gerak nak balik. Biasa aku akan solat asar dulu. Tapi sanggup tu sebab tak nak seksa cam semalam. Teruk gila manusia ni. Tapi.. haa ada tapi. Dah sampai bawah dah serahkan pass baru teringat barang tertinggal dekat surau. Shake and shaker herbalife i. Itu kalau tinggal 2 hari mau tak hilang bau nya. So nak tak nak terpaksa naik ke surau balik tingkat 8. Solat dulu baru la turun balik. Semua nya Allah dah rancang. Dia tak nak aku mungkir janji yang aku dah buat dengan Dia. So tak apa la aku fikir kalau jap lagi macam semalam sabar jela. Allah nak uji. So dari KL sentral turun bawah. Dekat koridor tu ada orang mintak sedekah. Tangan dua-dua belah kudung sampai ke bahu. Sangat-sangat kesian. So aku hulur lah sikit setakat aku mampu. Bukan nak riak sebab aku menderma so aku cite kat cini tapi kuasa Allah tu. Dalam 5 mtr dari tempat orang tu tadi aku nampak bas U64 which is bas taman sri muda nak menghala ke KL. Meaning aku patut naik seberang jalan tapi aku naik jugak then cakap kat abg bas tu yang aku sebenarnya nak pegi sri muda. Dia suruh aku naik bas seberang jalan so aku cakap aku  tak nak nanti tak dapat seat. Kena bayar pun tak apa. Lepas tu dia cakap tak apa lah duduk jela dulu. Means tak perlu bayar. Duduk je aku rasa terharu sangat sebab seksa semalam tu terasa lagi. Even sampai harini badan rasa sakit-sakit lagi. Sampai Kl patah ke shah alam balik la aku dapat duduk dengan selesa siap lena lagi. Ini lah yang aku maksudkan Allah bayar cash. Semalam berjam-jam tunggu bas ni sampai je bas dah ada. Sampai Shah Alam batt lak flat, public phone tak ada. Mintak brader ni 1 msg tapi dia tak ada kredit. Baik hati dia pia pergi pinjam hp dengan member dia, datang balik tempat aku suruh aku call direct je. Aku pecaya semua tu kurnian Allah @ lebih sama la dengan Allah bayar cash atas kebaikan yang kita dah buat. Dapat pahala then dapat lagi cash dari ALLAH. 

Akak aku pernah kata ;

"Duit yang dengan kita ni bukan duit kita tapi 
duit yang kita sedekah kat orang tu baru duit kita"

Ikut logik memang pun. Duit yang kita ada kita guna bayar itu bayar ini, beli itu beli ini. So dah bukan duit kita lagi dah. Last-last habis. Tapi duit yang kita derma tu memang duit kita yang kita bagi kat dia. Islam memang menyuruh kita menderma dan tolong orang-orang yang susah. Dalam herbalife pun ada Casa Herbalife dimana hasil dari derma tu akan disalurkan kepada orang-orang susah dan anak yatim.. 
So jangan kedekut ok. Derma RM1 harini later kita akan dapat lebih lagii. :)  




Sunday, December 23, 2012

Rumah kena samak??



Assalamualaikum..

Satu lagi entry hari ni :D 
Alkisahnya hari ni ialah hari yang sangat memenatkan. 
Bangun pagi-pagi memang berkira-kira nak kemas rumah sebab lepas tu nak keluar.
Akak aku selalu pesan kalau nak keluar pun kemas lah rumah dulu. So after 500ml aloe, 500ml teamix dan 400ml shake vanila coklat terus mulakan operasi.  Basuh pingan mangkuk malam tadi punya, basuh baju, sidai baju, sapu lantai, jemur karpet dan sebagainya yang dikira sebagai mengemas rumah lah. Pukul 11 lebih tu kerja dah hampir siap. Tinggal satu je lagi, nak sidai baju second round punya. 
Akak aku biasa asingkan baju-baju kitorang dengan baju anak-anak. so follow the rules . :D
Tengah aku mengtransferkan baju from washing machine ke bakul dekat dapur basah, in the same time akak aku pun dekat sinki. Tetiba akak aku menjerit!
" tiee! gapo dio ni!! "
 #tie - nama aku dalam family. =p
  
Bila aku pusing aku nampak kelibat dia je. Ingat kan binatang apa yang cam anak beruang pun ada. Bila akak aku halau laju je dia keluar. Macam dah tahu-tahu jalan nya. 
Rupanya anak anjing yang spesis anak kambing. HAHAHA 
Kacuk apa ntah. Terkedek-kedek kat luar. Bukan anjing liar tapi anjing orang bela. Akak aku dah bising-bising call guard semua. Memang kat luar tengah panas terik tapi kat dapur tu ada part2 yang basah terutamanya depan bilik air. So macam cuak anjing masuk ke dapur. Nasib baik aisy dalam buai. Kalau dia tengah merangkak ish Nauzubillah. Kalau dijilat-jilat aisy boleh mandikan terus dengan lumpur. Kalau gigit manja?? 

So nak tak nak kena la samak sekadar termampu. 1 kali air tanah + 6 kali air biasa.. Tak ke nak patah rasa pinggang? Dahla baru angkat karpet berat punya. Betul-betul punya exercise lah hari ni..terbaikk..

So layan la gambar rumah kena samak tadi. # 2 keping je padahal =)



Agak -agak laluan dia jelah. Sekadar termampu

# Approach 1

 

Assalamualaikum..

Al-kisah nya tadi aku pergi Giant Kemuning Utama, nak print penyata KWSP untuk sign agreement esok. Tapi server down pulak. T__T Satu kerja pulak nak buat esok. Dah lah esok banyak keje. Pagi-pagi lagi nak pergi China Embasy untuk submit passport. Alhamdulillah dalam keadaan nak start keje, duit tak ada ni dapat jugak job. Tapi problem jugak nanti time collect tu aku dah busy kerja kot. Adeh..#nanti fikir

After tak dapat print aku pergi kedai topup kat bawah. Kat situ ada 3 orang kakak-kakak tengah bergosip. Cam mesra je muka dorang..#Sedapkan hati. Lepas bayar topup, berkira-kira lagi nak approach ke tak, nak ke tak.. If kena reject tak kisah . Prob nya skrip tak ada . blank terus! #fikir2.

TING! haa..kan ada flyers. Ku keluarkan flyers terus je skrip datang. 
" bla, bla, bla, bla.. kalau akak berminat nanti call saya ye. saya akan coach akak! "
#senyum buat muka tak malu. :D

Lepas tu datang lagi sorang kawan dia tanya amenda ni. 
Then dia bangun terus cakap.
" Meh sini aku terangkan kat ko. Anggap aku ni coach ko!
pagi2 lagi aku akan call kejutkan ko, tanya ko makan apa, amik shake apa. Apa rasa! setiap hari aku akan follow up ko. Betul tak kak?? "
Dalam hati aku :
Aik ada ke skrip aku camtu tadi. 
yang aku cakap follow up 2 minggu sekali rasanya. 

Rupanya dia dah pernah kena approach kat Tesco katanya. 
Dan that girl cakap camtu. Cam dimomokkan la.. 
Perlu diingatkan ya tak semua customer suka kalau kita hari2 msg, call semua. Mungkin ada yang rasa terganggu. So coach pun kena ikut persetujuan customer. Bukan kita main redah je..  

So kalau korang nak kurus, nak gemuk atau nak sihat, call/sms me.. InsyaAllah program sihat kita berjalan dalam keadaan happy macam
-
-
-
-


ni.. ! =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...